Ribollita soep met bonen en gehakt

Vandaag een lekker recept voor een Italiaanse klassieker! Deze ribollita soep is een Toscaanse broodsoep, gemaakt met brood en groenten. Er zijn natuurlijk allerlei variaties, maar de belangrijkste ingrediënten zijn overgebleven stukjes brood en bonen. Omdat dit een snel recept is gebruik ik gewoon bonen uit blik. Wanneer je meer tijd hebt kun je ook gedroogde bonen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je ze een avond van te voren hebt geweekt. Het brood wat ik gebruik, bak ik knapperig. Het is een twist aan dit recept, want normaal voeg je het brood toe aan de soep, het wordt lekker sompig en neemt de smaak van de soep aan. Maar ik vind dat knapperige superlekker. Daarom bak ik het brood in dit recept knapperig in roomboter en olie en voeg ik het op het laatste moment aan de soep toe.

Ingrediënten voor 4 personen

 • 300 gr gehakt
 • 200 gr spinazie
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 400 gr cannellini bonen (blik)
 • 400 gr tomatenblokjes (blik )
 • 400 ml passata
 • 400 ml water
 • 1 ciabatta
 • 20 gr roomboter
 • Peper en zout naar smaak
 • 3 el olijfolie
 1. Scheur de ciabatta in stukken en bak in een koekenpan in boter en olijfolie goudbruin. Bestrooi eventueel met wat zeezout. Haal de stukken uit de pan, leg ze op een bord en zet even apart.
 2. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak tot het goudbruin is. Voeg het blik tomaten, de passata en 1 blikje water toe. Laat 10 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de cannellini bonen toe en roer de spinazie door de soep tot de blaadjes geslonken zijn.
 3. Schep de ribollita soep in de borden en verdeel de stukken brood over de soep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *