Stoofvlees in ketjap saus: zoet en pittig

Een groot voordeel van kouder weer is dat we weer lekker stoofvlees gaan maken. Dit stoofvlees in ketjap saus is zoet en pittig tegelijkertijd. Heerlijk verwarmend dus op een gure dag. Dat ik dit recept aan het schrijven ben, komen Jan Willem en ik net terug van een grote wandeling met onze hond Boyd in de motregen. Wij zouden maar wat graag straks dit stoofvlees weer willen eten 

 Als je ons langer volgt, dan weet je dat ik meerdere keren per week patat eet. Wij eten dan ook graag dit stoofvlees in ketjap saus met zelfgemaakte patat en een flinke klodder zelfgemaakte mayonaise. Nu is het natuurlijk wel een stuk gezonder om er rijst bij te serveren. Lekker met wokgroenten, sperziebonen of komkommer in zuur.

Equipment

 • stoofpan

Ingrediënten

 • 750 gram riblappen of sukadelappen, in blokjes gesneden
 • 5 teentjes knoflook fijngehakt
 • 2 stuks uien in dunne halve ringen gesneden
 • 2 stuks trostomaten in blokjes gesneden
 • 5 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel sambal badjak
 • 1,5 theelepel gemalen korianderpoeder
 • 1/2 eetlepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 1 eetlepel bloem
 • zonnebloemolie
 • roomboter
 • 300 milliliter lauwwarm water

Instructies

 • Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak het vlees in porties rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan. Bak de uien met de knoflook, kerriepoeder, paprikapoeder, korianderpoeder, tomaten, sambal, rijstazijn, bruine suiker en ketjap manis voor ongeveer 3 minuten in het overgebleven braadvet. Voeg het vlees toe en roer alles goed door elkaar. Voeg vervolgens 300 milliliter water toe en laat het vlees ongeveer 4 uur stoven. (het vlees moet heel zachtjes pruttelen, zet het vuur dus niet te hoog)
 • Ik stoof zelf het eerste uur met de deksel geheel op de pan. Daarna zet ik voor ongeveer 0,5 cm de deksel iets open. Zo kan het vocht een klein beetje verdampen en zal de saus iets gaan indikken. Het laatste uur haal ik de deksel er helemaal af.
 • TIP: hoe langer het vlees kan stoven hoe lekkerder het wordt en kan de saus ook lekker indikken. Mocht je saus te waterig blijven, voeg dan een maïzena papje toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *