Spruitjesstamppot met spekjes en appel | Eef Kookt Zo

Spruitjesstamppot, ooit gedacht om een lekkere stamppot te maken met spruitjes? Weer eens wat anders en superlekker! Deze spruitjesstampot met romige aardappelpuree, kerrie, spekjes en appel is een regelrechte aanrader.

Spruitjes breng ik graag op smaak met kerrie. Ik leerde pas laat spruitjes eten, toen ik een jaar of 18 of 20 was. Thuis aten we het eigenlijk nooit en laten we gewoon eerlijk zijn, het is misschien ook niet per definitie een groente die je dan elders gaat uitproberen. Tot ik jaren later op mezelf woonde en bij een vriendin ging eten waar ze toevallig spruitjes met een sausje van kerrie maakte voor me. Tegenwoordig laat ik zelf het hele sausje achterwege en ga ik los met kerriepoeder, maar daar komt die match dus vandaan 😉 .

Een dagje geen vlees?

Stamppotjes zijn vaak ontzettend makkelijk vegetarisch of zelfs vegan te maken. Zo gebruikte ik in dit recept plantaardige spekjes en zijn de gehaktballetjes ook vegan. De gehaktballetjes zijn trouwens optioneel, zonder is de stamppot ook erg lekker, maar mét, nog net even lekkerder 😉 . Veel mensen zijn bewust(er) bezig met het eten van vlees. Minder of zelfs helemaal geen vlees of dierlijke producten meer consumeren. Met dit soort recepten zie je maar hoe snel en makkelijk je die keuze kunt maken. Je kunt dit recept prima maken met spekreepjes en ‘gewone’ gehaktballetjes of je kiest voor de vegetarische of vegan varianten die tegenwoordig ook volop verkrijgbaar zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de melk en de boter, maar dat spreekt voor zich. Aan jou verder de keuze of je gaat voor vlees of (een dagje) niet.

WAT HEB JE NODIG (INGREDIËNTEN):

 • 1 kilo aardappelen (iets kruimig)
 • 600 gram spruitjes
 • 150 gram spekreepjes ((eventueel vega(n)))
 • 2 appels
 • scheutje melk, klontje boter, peper en zout
 • 2 theelepels kerriepoeder

Optioneel: serveer eventueel met (vega(n)) gehaktballetjes

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (BEREIDINGSWIJZE):

 • Schil de aardappels en snij in blokjes.
 • Snij de onderkant van de spruitjes, halveer ze en spoel ze schoon onder de kraan.
 • Kook de aardappels gaar in een pan met ruim water en een snuf zout in ca. 10-15 minuten. Giet daarna af.
 • Kook ondertussen ook de spruitjes in ca. 10 minuten beetgaar in een steelpan met een snuf zout. Giet daarna af.
 • Bak de plantaardige spekreepjes uit in een beetje olie in een koekenpan en bak op het laatst de spruitjes even mee. Breng op smaak met de kerriepoeder, peper en zout. Haal dit nu uit de koekenpan en zet even apart.
 • Schil de appel en snij in grove stukjes. Bak de appel even kort om en om in dezelfde koekenpan.
 • Stamp de aardappels met een scheutje melk, een klontje boter en breng op smaak met peper en zout.
 • Schep de spruitjes en spekjes erdoor. Serveer met de gebakken appel eroverheen en naar smaak eventueel wat gehaktballetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *