Venkelgratin met cherrytomaatjes en kruimeldeeg


Ingrediënten:
– 1 kilo venkelknollen- 3 el olijfolie- 1 el tijmblaadjes, plus enkel toefjes- 3 tenen knoflook, fijngehakt- zout en zwarte peper- 200 ml slagroom- 100 g Parmezaanse kaas, vers geraspt- 300 g cherrytomaatjes (aan de tak) – 1 tl fijngehakte bladpeterselie
Voor het kruimeldeeg:– 100 g bloem- 30 g fijne kristalsuiker- 65 g koude boter, in kleine blokjes
Bereiden:

1. Begin met het kruimeldeeg: doe bloem, suiker en boeter in een kom en maak er met je vingertoppen een kruimeldeeg van. Er mogen geen klontjes boter inzitten. Zet het kruim in een afgedekt schaaltje in de koelkast tot gebruik.

2. Verwarm de oven voor op 200′ C. Snijd de venkel doormidden en de helften in dikke plakken van 1 cm. Doe alles in een ovenschaal en meng met de olijfolie, tijmblaadjes, knoflook en voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de room eroverheen. Meng het kruimeldeeg met de Parmezaanse kaas en strooi het over de groente.

3. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 45 minuten in de oven. Haal het folie eraf en verdeel de tomaatjes over de bovenkant. Zet de schaal terug in de oven en bak nog 15 minuten. De venkel moet zacht aanvoelen en de kruimellaag moet mooi goudbruin zijn. 

4. Haal de schaal uit de oven en laat even rusten. Bestrooi het gerecht met de gehakte peterselie en serveer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *