Kibbeh met knoflook-munt labneh uit het Midden-Oosten

Voor het nieuwe kookboek van Erin Groot, Makkelijk Midden-Oosters vormden haar zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten haar inspiratiebron. Zoals Ahmad, de bakker die de meest goddelijke baklava maakt of Yoones, die niets liever eet dan de auberginestoof van zijn moeder. Hun verhalen en de fantastische smaken uit het Midden-Oosten vormen de basis voor de makkelijke te maken recepten, zoals bijvoorbeeld deze kibbeh met knoflook-munt labneh. Extra bijzonder: de opbrengsten van het boek worden geschonken aan Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.

INGREDIËNTEN

Voor de buitenkant van de kibbeh (8 stuks)300 g bulgur300 g lams- of rundergehakt1 ui1 tl kaneel1½ tl gemalen pimentVoor de vulling van de kibbeh1 ui2 tenen knoflook100 g lams- of rundergehakt1 tl gemalen piment1 tl chilipoeder1 tl gemalen kaneel2 tl gemalen komijn50 g walnoten1 l plantaardige olie om in te friturenVoor de knoflook-munt labneh500 g Griekse yoghurt5 takjes verse munt5 takjes verse peterselie1 teen knoflook

Erin: “Kibbeh is een favoriet hapje van veel van onze nieuwe buren. De Syrische Wafaa voegt aan deze krokant gevulde bulgur-gehaktballetjes graag walnoot toe als extra smaakmaker. Altijd een succes als ze met haar familie gaat picknicken!”

Zo maak je de knoflook-munt labneh

  • Maak een schone kaasdoek of theedoek nat, leg in een zeef en hang deze boven een kom. Schenk de yoghurt in de doek, vouw dicht en zet het geheel in de koelkast. Laat 8 uur staan, zodat de wei uit de yoghurt drupt. Hoe langer het in de koelkast staat, hoe dikker de labneh wordt.
  • Pel en pers de knoflook voor de labneh. Hak de munt en de peterselie fijn.
  • Schep de dikke uitgelekte yoghurt uit de doek in een schaaltje, roer de knoflook, peterselie en de munt erdoor en breng op smaak met peper en zout. Serveer de labneh met een scheutje olijfolie en wat extra verse munt.

Tip: Geen tijd om de yoghurt 8 uur uit te laten lekken? Meng dan de yoghurt direct met de peterselie, munt en knoflook. Gebruik het sap van 1 citroen voor een extra frisse touch!

Zo maak je de kibbeh

  • Pel en snipper de uien en pers de knoflook. Hak de walnoten heel fijn. Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af in een zeef, duw met de bolle kant van een lepel zoveel mogelijk vocht eruit en laat afkoelen.
  • Maak met behulp van de keukenmachine het deeg voor de buitenkant van de kibbeh. Maal de bulgur samen met het gehakt, de ui, kaneel en piment fijn. Breng op smaak met een flinke snuf zout en zet weg in de koelkast tot gebruik.
  • Bereid ondertussen de vulling door een scheutje olie te verhitten in een koekenpan. Fruit de ui samen met de knoflook 2 minuten aan en voeg vervolgens het gehakt, de piment, het chilipoeder, de kaneel en komijn toe. Rul het gehakt tot het helemaal uit elkaar valt, voeg de walnoten toe en bak het geheel al roerend nog 4 minuten door. Breng op smaak met een snuf zout.
  • Haal het deeg voor de buitenkant uit de koelkast, maak je handen een beetje nat, neem een bolletje deeg ter grootte van een klein ei en kneed dit tot een platte ovale vorm. Duw met je duim een lichte inkeping in het midden en schep hier een halve eetlepel vulling in. Vouw het deeg eromheen en duw voorzichtig dicht tot een ovale bal. Herhaal deze stap totdat het deeg en de vulling op zijn. Maak je handen tussendoor steeds vochtig met water, zodat het deeg niet aan je handen blijft plakken.
  • Verhit de olie op 180 graden en frituur de kibbeh in 3 minuten goudbruin en knapperig. Laat even uitlekken op een stuk keukenpapier en serveer direct met de knoflook-munt labneh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *