Ricottacake met blauwe bessen

Ingrediëntenlijst

 • Voor de cake
 • 125 gr boter, op kamertemperatuur
 • 250 gr ricotta, op kamertemperatuur
 • 250 gr suiker
 • ¼ tl zout
 • ½ citroen, rasp
 • 3 eieren, op kamertemperatuur
 • 250 gr bloem
 • 4 tl bakpoeder
 • Voor de vulling
 • 200 gr blauwe bessen
 • 1 el bloem
 • Verder nodig
 • boter, om in te vetten
 • poedersuiker, om te bestrooien

Deze superlekkere ricottacake is afkomstig uit mijn Bakbijbel en is perfect om in deze periode van het jaar te bakken. Het gebruik van ricotta in dit cakebeslag levert een verrassend lekker eindresultaat op en het vormt een mooie tegenhanger voor de frisse blauwe bessen. In plaats van blauwe bessen kun je ook ander fruit gebruiken in deze ricotta cake, bijvoorbeeld bramen of frambozen. Probeer deze cake met ricotta zeker een keer uit!

Ricotta cake recept

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter, ricotta, suiker, het zout en de citroenrasp in een kom en klop dit enkele minuten tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel.

Rol de blauwe bessen door de eetlepel bloem, zodat ze licht bedekt raken met bloem. Spatel ¾ van de blauwe bessen door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Verdeel de rest van de blauwe bessen over het beslag. Bak de cake in 60 tot 70 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *