Appelcake zonder eieren

Nu had ik dus zin in appelcake maar, maar helaas, er waren geen eieren in huis. Ondanks het feit dat we net gaan winkelen waren! Gelukkig heb ik een receptje gevonden dat ideaal is hiervoor. Deze appelcake is gebaseerd op een recept uit het boek Great British Bakes van Mary-Anne Boermans. Ze heeft in 2011 nog deelgenomen aan de Great British Bake Off. Het boek bevat een schat aan historische en vergeten Britse bakrecepten. Ze heeft ook een blog Time to cook die erg de moeite van het ontdekken waard is.

De herfst en appelgebak, het hoort gewoon bij mekaar. Nu kan je altijd van appeltaart genieten natuurlijk, maar in deze periode is zo’n warm stuk appeltaart met een bolletje ijs toch wel extra fijn. Er zijn oneindig veel varianten en zolang ze vers zijn en handgemaakt ben ik al fan. Maar ik heb wel wat voorkeuren. Zo hou ik enorm veel van kaneel in appeltaart. Walnoten, hazelnoten, amandelen, die mogen er allemaal ook in van me, maar ze zijn geen absolute must. Rozijnen, ja sorry, die heb ik er liever niet in.

Mary-Anne gebruikt echter geen kaneel of puddingpoeder. Zoals ik al vertelde is kaneel in appeltaart voor mij wel een must. Je kan naast kaneelpoeder ook brokjes kaneelsuiker gebruiken. Het zijn korreltjes van suiker en kaneel. Typisch Nederlands denk ik. Erg lekker in gebak. Ik koop het in de winkelketen Holland en Barrett, vroeger de Tuinen. Erg aan te bevelen ! Ik had het helaas ook niet in huis. Het puddingpoeder mengt zich samen met de appelstukjes die tot moes bakken en maakt alles nog wat smeu├»ger.

Ingredi├źnten:

 • 400 gram bloem
 • 200 gram boter
 • 200 gram kristalsuiker
 • 2 en een 1/2 theelepel bakpoeder
 • 350 gram appel in stukjes (Appelmoes appels gebruiken)
 • 150 milliliter melk (of meer indien nodig)
 • 3 theelepels kaneel
 • 1/2 zakje puddingpoeder/custardpoeder (= 25 gram)

Werkwijze:

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Boter een springvorm van 26 cm in en bloem hem in.
 • Meng de boter, de bloem, het bakpoeder en de kristalsuiker onder elkaar tot het mengsel gelijkt op paneermeel.
 • Schil de appels en snij ze in partjes en vervolgens in stukjes.
 • Bestrooi ze met het puddingpoeder en het kaneelpoeder en meng alles goed zodat alle appelstukjes bedekt zijn.
 • Voeg de appelstukjes bij het bloem-boter-suikermengsel en roer onder elkaar.
 • Voeg tenslotte de melk toe in stapjes en meng totdat je een deeg krijgt dat kleeft. Gebruik eventueel nog wat extra melk, maar maak het deeg niet te nat. De appel zal ook nog sap afgeven tijdens het bakken.
 • Doe alles in je bakvorm en strijk het uit. Bak gedurende 45 minuten.
 • Laat afkoelen op een rooster.

Conclusie:

Deze taart is het lekkerst vers uit de oven of later op de dag. Het korstje is dan krokant en in contrast met de zachte appelcake binnenin. Doordat je gebruik maakt van moesappels zijn de appelstukjes geen echte brokken meer. Mijn man en dochter vonden de taart hierdoor lekker. Zij houden niet van appeltaart met echte grote stukken appel er in…  Na een paar dagen wordt de taart wat meer wak. (Dat is Vlaams voor week of slap worden door vocht.) Snel oppeuzelen dus !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *