Italië’s best bewaarde geheim: Val d’Ega/Eggental in Zuid-Tirol is een zomers paradijs

Soms is het onvoorstelbaar dat een gebied nog niet is ontdekt door de massa die er in de zomer op uit trekt. Het Eggental in Zuid-Tirol is zo’n plek. Waar deze regio in het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten ‘s winters het domein is van wintersporters, bloeit het gebied in de zomer op tot een paradijs met een overdaad aan mooie natuur, lekker eten en zon. Lees: in Zuid-Tirol schijnt de zon 300 dagen per jaar.

Zuid-Tirol begint met lekker eten

Bij Zuid-Tirol denk je misschien aan Oostenrijk, maar het is toch echt een Italiaans regio. Dat merk je direct als je hier voor het eerst een hapje eet. Zuid-Tirol, de noordelijkste provincie van Italië, staat net als de rest van het land bekend om het sublieme eten en de lekkere wijnen. Zoals iedere regio in Italië heeft ook Zuid-Tirol een geheel eigen keuken, waarin de verse producten van de Alpen en de verfijnde Mediterraanse technieken samenkomen.

In de zonnige provincie vind je 19 Michelin-sterrenrestaurants, die samen 25 Michelin-sterren verdelen. Daarnaast zijn er talloze andere eettentjes waar je voor een schappelijke prijs terechtkunt voor lokale heerlijkheden als spinazie-dumplings en de apfelstrudel.

Prachtige wandelroutes en gemoedelijke berghutten

Zuid-Tirol is het summum voor wandelaars en alpinisten. Over de groene weiden, met de machtige bergtoppen van de Dolomieten en een helblauwe lucht op de achtergrond, loop je van berghut naar berghut. Die berghutten ruik je misschien nog wel eerder dan dat je ze ziet; de dampen uit de keuken lokken iedere wandelaar naar binnen. Je eet er de lekkerste bergmaaltijden van verse ingrediënten uit de Italiaanse Alpen.

Als wandelaar ben je hier niet snel uitgekeken. Zuid-Tirol biedt 13.000 kilometer aan natuurlijke wandelpaden en klimroutes die samen een gigantisch netwerk vormen.

Vijf redenen om het Val d’Ega in de zomer te bezoeken

Het Eggental wordt ook wel ‘de zonnige kant van de Dolomieten’ genoemd. Het gebied is omgeven door de bergmassieven Catinaccio/Rosengarten en Latemar en bestaat uit zeven bergdorpjes, op hoogtes variërend van 820 tot 1.600 meter boven zeeniveau. Actieve vakantiegangers, families en foodies zijn hier op hun plek. Vijf redenen om het Val d’Ega in de zomer te bezoeken.

1. Paradijs voor wandelaars en alpinisten

Het Val d’Ega biedt een netwerk van 530 kilometer aan wandelroutes en vier geprepareerde touwroutes over de ruige rotsformaties. Beginners kunnen zich uitleven rond de alpenweides en bergbeekjes, ervaren alpinisten zoeken het avontuur hogerop, waar zich uitdagende tot zeer uitdagende trails bevinden. Het hoogtepunt is een van de trails op het bergmassief Catinaccio.

2. Eten

Na een wandeling is lekker eten het beste wat je kan overkomen. En laat daar in het Eggental nou net een overvloed aan zijn. Eten is hier heilig, een restaurant zonder lekkere gerechten en goede wijnen ga je dan ook niet vinden. Iedere berghut heeft zijn eigen specialiteiten en op 20 minuten rijden van het Val d’Ega vind je de provinciehoofdstad Bolzano/Bozen. Dat stadje biedt een culinaire ontdekkingsreis die zijn weerga niet kent. Foodies opgelet: hier ga je verrast worden.

3. Ultieme MTB-mogelijkheden

Waar je goed kunt wandelen, kun je vaak ook goed mountainbiken. In het Val d’Ega is dat niet anders. Mountainbikers van ieder niveau hebben hier de toegang tot een netwerk aan veelzijdige routes. Je fietst tussen de bergmassieven Rosengarten en Latemar, onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed van de Dolomieten. De trails variëren van bochtige bospaadjes en snelle afdalingen tot meer ontspannen gedeeltes over de zonnige alpenweiden. Dat alles in een betoverend decor dat nooit verveelt. Onze favoriet is de klassieke MTB-trail ‘Latemar Circuit’.

4. Zon

Een van de eerste wensen tijdens een zomervakantie is natuurlijk genoeg zon. In Zuid-Tirol schijnt de zon 300 dagen per jaar, het Val d’Ega wordt niet voor niets de zonnige kant van de Dolomieten genoemd. Er zijn weinig plekken waar je meer kunt rekenen op een blauwe hemel en veel zonuren.

5. Een familiegebied bij uitstek

Het Val d’Ega is uiterst geschikt voor families en gezinnen. Voor kinderen is de natuur hier één groot ontdekkingsparadijs. Naast kindvriendelijke wandelroutes en fietspaden vind je in dit gebied het avonturenpark Latemarium, een touwklimpark tussen de bomen, een planetarium en nog veel meer familieactiviteiten.

Content retrieved from: https://www.jmouders.nl/eggental-zuid-tirol/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *