Hartige tarte tatin met peer

Onze vaste kok Hugo maakt een hartige tarte tatin van peer. De tarte tatin ziet er heel indrukwekkend uit maar is dus helemaal niet zo ingewikkeld om te maken. Lees hier het recept!

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eten/artikel/5182810/koken-met-hugo-hartige-tarte-tatin-met-peer
 

Tarte tatin van peer en brie

 • Hoofdgerecht 4 personen
 • Bereiding circa 40 minuten

Ingrediënten:

 • 4 uien
 • 40 g roomboter
 • 3 eetlepels balsamicoazijn
 • 2 handperen
 • 200 g brie
 • 4 takjes tijm
 • 1 rol bladerdeeg (koeling)
 • 30 g walnoten

Extra: Springvorm 24 cm, bakpapier of tarte tatinvorm

Salade van witlof

 • Hoofdgerecht 4 personen
 • Bereiding circa 10 minuten

Ingrediënten:

 • 50 g walnoten
 • 1 theelepel dijonmosterd
 • 3 el witte balsamico
 • 6 el olijfolie
 • Zout en peper
 • 3 stronken witlof
 • 1 zoetzure appel
 • ½ bos bieslook
 • 100 g jong belegen kaas (stuk)

We gaan een hartige versie van de tarte tatin maken! Dus zet de oven alvast aan op 200°C, dan gaan we ondertussen eerst de ui karameliseren.

Snijd de uien in ringen. Pak een koekenpan erbij en doe hier de helft van het boter in. Bak de uien ongeveer vijf minuten. Wanneer de ui bruin genoeg is, blus je het af met balsamico-azijn en laat je het twee tot drie minuten inkoken. Let op: je kunt er beter niet boven hangen wanneer je dit doet. 

Schil vervolgens de peren, snijd ze door midden, verwijder het klokhuis en snijd de peer in dunne plakjes/maantjes. Doe de rest van de boter in een andere koekenpan en bak hierin de plakjes peer. Doe dit ongeveer drie minuten op hoog vuur, totdat ze goudbruin zijn.

Bekleed vervolgens je springvorm met bakpapier. Heb je een taartvorm met opstaande rand in huis? Deze kan je beter gebruiken voor de tarte tatin. De gebakken peertjes leg je op de bodem van de springvorm. Dit kan in de vorm van een waaier, maar ook op allerlei andere manier. Er “gewoon” in leggen bijvoorbeeld. 

De peertjes liggen nu onderop maar het is zometeen de bovenkant van de taart. Zodra hij klaar is, draaien we hem namelijk om. De gekarameliseerde uien gaan in een laagje op de peertjes. Tip: laat de buitenste rand een beetje vrij want daar komt straks het deeg nog omheen.

Snijd de brie in plakken en leg deze boven op de peertjes en de uien. Hou je van wat sterkere kaas? Dan kan je ook voor camembert kiezen. Pluk wat tijm, verdeel dit in kleine stukjes en strooi deze over de brie (of camembert dus). De stokjes van de tijm kan je niet gebruiken. Tijm smaakt ontzettend lekker in combinatie met brie. Strooi tot slot nog wat peper over het geheel.

Pak het bladerdeeg en drapeer het deeg ruim over de springvorm heen. Vouw het deeg om de taart heen, tegen de springvorm aan. Vouw het deeg iets naar binnen. Tik er wat gaatjes in en je tarte tatin is klaar voor de oven! 

Bak de tarte tatin in 20 tot 30 minuten goudbruin en knapperig in de oven op 200°C. Omdat we tijd over hebben maken we er nog een salade erbij. Op deze manier heb je een heel gerecht.

Een salade die je in drie minuten klaar hebt

Rooster de walnoten in de oven of in een droge koekenpan en breek ze in stukken. Begin daarna met het maken van de vinaigrette. Doe de witte balsamico-azijn in een kom. Als je dit niet hebt, mag je ook witte wijnazijn gebruiken. Doe de mosterd erbij en klop het mengsel. Voeg ondertussen de olijfolie toe. Breng tot slot op smaak met zout en peper. 

Als je witlof snijdt, wordt het snel bruin. Leg het daarom direct in de vinaigrette dan verkleurt het niet meer. Snijd daarna de appel in dunne partjes. Ook deze kan je direct toevoegen aan de kom met vinaigrette om te voorkomen dat de appel bruin wordt.

Snijd de kaas in blokjes en voeg ze toe aan de salade zodat er wat zout in de salade komt. Snijd de bieslook klein en voeg het toe aan de salade. Voeg de nootjes toe, meng het geheel en de salade is klaar. 

Zijn inmiddels de 20 minuten voorbij? Dan mag de taart uit de oven. Kijk even of het bladerdeeg is gerezen en mooi bruin is. Dan komt het spannendste moment. De springvorm haal je los. Laat de tarte tatin niet afkoelen want dan gaat hij plakken. Leg er een plank bovenop en draai de tarte tatin in zijn geheel om. TADA! 

Tot slot roosteren we nog wat walnoten in de oven of in een droge koekenpan. Totdat ze mooi goudbruin zijn. Wanneer je de tarte tatin serveert, bestrooi je het gerecht met een paar walnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *