Sticky crispy aubergines

Bij dit recept adviseert Milou van der Will om de plakjes aubergine goed te drogen, zodat ze knapperig worden.

Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg een schone theedoek op een snijplank. Leg de plakjes aubergine naast elkaar op de doek. Bestrooi met zout, keer om, en bestrooi nogmaals. Dek af een tweede schone theedoek en zet er iets zwaars (zoals een gietijzeren pan) bovenop. Laat 10 minuten staan. Maak een beslag van de bloem, havermelk, 1 theelepel zout en 1 eetlepel sojasaus. Strooi de panko op een bord.

Veeg het zout grotendeels van de aubergine. Haal de plakken door het beslag en vervolgens door de panko. Leg naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bak 20 minuten in de oven tot het beslag goudbruin kleurt. Maak ondertussen de saus. Verhit de olie in een wok. Fruit de knoflook en rode peper. Voeg de ketjap, de rest van de sojasaus, tomatenpuree, tamarindepasta, ahornsiroop en 60 ml water toe. Laat zachtjes koken. Maak een papje van de maïzena en 2 theelepels water. Voeg toe aan de saus en laat binden. Leg de aubergine voorzichtig in de saus en wentel totdat elk plakje bedekt is met saus. Garneer met sesamzaadjes en verse kruiden. Serveer direct, met rijst en emping.

VOOR 4 PERSONEN:

2 aubergines, in plakken

1 tl zout + extra

50 g bloem

110 ml havermelk

3 el sojasaus

75 g panko

1 el arachideolie

2 knoflooktenen, fijngesneden

1 rode peper, fijngesneden

4 el ketjap manis

1 el tomatenpuree

1 tl tamarindepasta

2 el ahornsiroop

60 ml water

1 tl maïzena + 2 tl water

1 el sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering

1 handje verse kruiden, ter garnering

witte rijst, om erbij te serveren

1 zakje emping, om erbij te serveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *