Lieveldenroute

De Lieveldenroute is een rondwandeling vanuit het oude waterdorp Spaarndam, door veenweides en oeverlanden.

Op de route herinneren het landschap en de vele monumenten je aan de rijke geschiedenis van dit gebied, dat al ver voor de Middeleeuwen bewoond werd. De wandeltocht loopt over de oeroude kerkheuvel en geestgronden van Spaarnwoude, over kerkenpaden en dijkjes. Je komt langs twee forten uit de Stelling van Amsterdam, het buitendijkse en ruige oeverland van de Liede, een meertje en een molen.

Aan de Kerkweg staat een karakteristieke boerderij van het langhuistype, gebouwd op een oude strandwal. Het Lieveldenpad is een oud kerkpad dat door de Lievelden recht naar het kerkje van Haarlemmerliede voert. Bij de natte oeverlanden van de Liede groeien kleine moerasbosjes en vind je de bijzondere planten bitterzoet, harig wilgenroosje en haagwinde. 

Molen De Slokop aan de Lagedijk is een achtkante bovenkruier uit 1877, die tot 1950 vanuit de polder het overschot aan water in de Mooie Nel loosde. 

Ervaar zelf hoe de elementen die je onderweg tegenkomt je mee terugvoeren naar vroeger op deze bijzondere wandelroute.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *