Stamppot van spruitjes, prei en kool

Een niet traditionele stamppot gemaakt van spruitjes, prei en kool. Een heerlijke combinatie voor een koude herfst- of winterdag. Makkelijk te maken, dus je kunt na een stevige wandeling buiten snel van een warme maaltijd genieten.

Ingrediënten

 • +225 g spruitjes
 • +150 g groene kool
 • +125 g prei
 • +1 ui
 • +2 tenen knoflook
 • +500 g aardappels
 • +10 semi zongedroogde tomaatjes
 • +125 g magere spekreepjes
 • +100 g geraspte kaas
 • +1 tl witte peper
 • +Scheutje melk
 • +Blokje boter

Werkwijze

 • Stap 1
  Was de spruitjes, haal het kontje er vanaf en halveer ze. Snijd de prei in de lengte doormidden tot aan het kontje en was deze onder de kraan. Snijd de prei vervolgens in halve ringen. Snijd de kool vervolgens 2 keer in de lengte door en snijd in brede ringen.
 • Stap 2
  Schil de aardappels en snijd deze in parten. Zet een pan water op en doe de aardappels hierin. Zorg dat deze net onder het wateroppervlak staan en kook deze vervolgens in ongeveer 20 minuten gaar. De aardappels zijn goed wanneer je er met een mes of vork gemakkelijk doorheen prikt. Giet ze vervolgens af.
 • Stap 3
  Zet een pannetje op het vuur met een klein laagje water om vervolgens de groentes te blancheren. Doe de groente in het water en blancheer voor ongeveer 8 minuten tot dat de spruiten beetgaar zijn.
 • Stap 4
  Snipper de ui en knoflook. Zet een steelpannetje op het vuur en bak hierin de spekjes rustig in hun eigen vet. Voeg als de spekjes gaar zijn de ui en knoflook toe en fruit dit in het vet van de spekjes. Snijd ondertussen de zongedroogde tomaat en voeg deze toe wanneer de ui en knoflook zijn gefruit en zet vervolgens het vuur uit.
 • Stap 5
  Pureer de aardappels met een stamppot stamper of met een ander handig instrument. Voeg een scheutje melk en een klein blokje boter toe om het geheel smeuïg te maken. Voeg voor de smaak de witte peper toe. De beste puree ontstaat door te proeven. Is de puree te droog? Voeg dan wat melk toe om het nog wat natter te maken.
 • Stap 6
  Voeg de groente toe aan de puree en stamp dit ook even door elkaar, zodat de spruitjes ook wat kneuzen. Voeg de kaas en het mengsel van spekjes, ui, knoflook en zongedroogde tomaatjes toe en roer het geheel door elkaar. De stamppot is nu klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *