chocoladetaart uit de Argentijnse keuken

Bent u nog op zoek naar iets lekkers voor de feestdagen en bent u dol op de Argentijnse keuken? Met dit recept maakt u een chocoladetaart met dulce de leche uit het land van Máxima.

INGREDIËNTEN (voor 8-10 personen)

 • 400 g pure chocolade van goede kwaliteit
 • 170 g zachte boter
 • 350 g bruine basterdsuiker
 • 3 eieren, gesplitst
 • 375 g bloem
 • 2½ tl bakpoeder
 • 500 ml karnemelk
 • 2 tl vanillearoma
 • 450 g dulce de leche*
 • 60 g hazelnoten, geroosterd en gehakt

* Dulce de leche is Zuid-Amerikaanse melkkaramelspread, te verkrijgen bij delicatessenwinkels. U kunt ook dikke karamelsaus uit een pot gebruiken. Of maak zelf dulce de leche.

CHOCOLADEVULLING

 • 200 g pure chocolade
 • 225 g zachte boter
 • 250 g poedersuiker, gezeefd
 • 1 el karnemelk
 • 1 tl vanillearoma

Bereidingstijd ± 1 uur

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de oven voor tot 170°C. Vet twee bakvormen van 20 cm Ø in en bekleed ze met bakpapier. Smelt al roerend 230 g van de chocolade in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water (zonder dat de bodem het water raakt). Neem de kom van de pan af. Klop in een andere kom de boter en bruine suiker met een elektrische mixer tot een dik en vrij licht mengsel. Klop de eierdooiers om de beurt erdoor en klop tussentijds goed. Klop de gesmolten chocolade erdoor. Zeef in een andere kom de bloem met het zuiveringszout en bakpoeder. Roer in een maatbeker de karnemelk en het vanillearoma door elkaar. Voeg een derde van het bloemmengsel en een derde van het karnemelkmengsel toe aan het eimengsel en klop het erdoor. Herhaal dit tweemaal met de rest van het bloemmengsel en karnemelkmengsel. Klop de eiwitten tot zachte pieken. Schep 1 opgehoopte lepel eiwit door het beslag om het luchtiger te maken en spatel dan de rest van het eiwit erdoor. Verdeel over de bakvormen en bak de cakes 40 min., of tot een satépen die je erin steekt er schoon uitkomt. Laat de cakes 10 min. afkoelen in de bakvormen, stort ze op een rooster en laat ze verder afkoelen. Smelt al roerend de chocolade voor de vulling in een kom op een pan met zachtjes kokend water. Neem de kom van de pan. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker, de karnemelk en het vanillearoma glad met een elektrische mixer. Klop de gesmolten chocolade erdoor. Smelt al roerend de resterende 170 g chocolade in een kom op een pan met zachtjes kokend water. Neem de kom van de pan af en laat enigszins afkoelen. Snijd met een kartelmes van elke cake een kapje af. Snijd elke cake voorzichtig horizontaal in twee lagen. Leg een cakelaag op een schaal, bestrijk met een derde van de chocoladevulling en breng hierop een derde van de dulce de leche aan. Herhaal dit met de volgende twee cakelagen en dek af met de laatste laag. Bestrijk de taart met de gesmolten chocolade en strooi de gehakte hazelnoten erover.

HOE MAAKT U ZELF DULCE DE LECHE?

Verwarm de oven voor op 220°C. Schenk 2 blikjes gecondenseerde melk van 395 g in een ovenschaal. Zet de ovenschaal in een braadslee en schenk heet water in de braadslee tot halverwege de ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet 1 uur en 45 min. in de oven, of tot het mengsel donkergoud-bruin is. Vul indien nodig het water bij. Klop het mengsel tot het glad is. Schenk in een gesteriliseerde pot van 500 ml inhoud en sluit de pot af. Bewaar de dulce de leche, als de pot eenmaal is aangebroken, in de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *