Pistache basboussa

Basboussa komt in verschillende variaties voor en hoort na het bakken overgoten te worden met warme siroop zodat het griesmeel het vocht opneemt en lekker zacht en zoet wordt. Dit is dus meer een griesmeelcake geïnspireerd op basboussa.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet de springvorm in met boter of een bakspray. Maal 120 gram pistachenoten fijn tot meel. Hak de amandelen en overige pistachenoten grof. Rasp de schil van de citroen. Meng het fijngemalen pistachemeel met de semolina, bakpoeder, de citroenrasp en een snufje zout.

Smelt de boter. Meng in een kom 170 gram honing, yoghurt, gesmolten boter, het sap van de citroen en een eetlepel rozenwater. Meng het yoghurtmengsel door de droge ingrediënten en verdeel over de bakvorm. Bak de koek tien minuten in de voorverwarmde oven. Strooi de overige amandelen en pistachenoten over de koek en bak vervolgens nog tien minuten. Laat minstens een uur afkoelen. Meng een eetlepel rozenwater met dertig gram honing en kwast de koek in met het mengsel voor extra glans en smaak. Snijd vervolgens in stukken en serveer.

VOOR 8 PERSONEN:

160 g gepelde pistachenoten

40 g amandelen

½ citroen

130 g griesmeel of semolina

1 tl bakpoeder

50 g ongezouten roomboter

120 g yoghurt

200 g honing

2 el rozenwater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *