Gebruikt u voor dit recept een tulband of cakevorm van 22 cm. Meng de plantaardige drink, suiker en gist in een grote kom. Laat dit 5 minuten staan tot de gist geactiveerd is en je kleine belletjes ziet. Voeg de gesmolten boter of margarine toe en meng goed. Voeg al roerend de bloem in delen toe, tot een kneedbaar deeg. Kneed het deeg circa 15 minuten met de hand of in de keukenmachine. Vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in een schaal en bedek deze met een vochtige theedoek. Laat 45 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats. Meng in een kom de gesmolten boter met het vanille-extract. Meng in een andere kom de suiker met de kaneel. Rol van het deeg circa 32 balletjes van 2 centimeter. Rol de balletjes eerst door de gesmolten boter en daarna door het suiker-kaneelmengsel. (Aan het eind houd je een beetje boter en suiker over, bewaar dit voor de volgende stap.) Leg ze op elkaar in de ingevette tulband of cakevorm. Strooi na elke laag wat pecannoten over de balletjes. Meng de overgebleven boter en kaneelsuiker. Giet dit over de balletjes in de vorm. Bedek de vorm met een vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Bak 30 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat 20 minuten afkoelen voordat je het monkey bread uit de vorm haalt.

VOOR 6 PERSONEN:

Voor het deeg:

350 ml plantaardige drink naar keuze, lauwwarm

3 el suiker

1 pakje gedroogde gist à 7 g

115 g plantaardige boter of margarine, gesmolten

630 g bloem

Voor het monkey bread:

150 g plantaardige boter of margarine, gesmolten

1 tl vanille-extract

200 g suiker

4 tl kaneel

100 g pecannoten, gehakt

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/22/thuiskok-monkey-bread-a4028651

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *