Wandelnetwerk Noord-Holland

Op de Naarder Eng van het Goois Natuurreservaat zijn de akkers nog steeds in gebruik en vindt u nog een hakhoutbos. Het eikenhakhout (geriefhout) werd geteeld en verkocht aan de leerlooierijen en visrokerijen in Huizen. Op de glooiende akkers worden nu weer traditionele gewassen als rogge en boekweit verbouwd. De Eukenberg is een kunstmatig opgeworpen heuvel, die in de middeleeuwen als vuurbaken voor schippers diende. Nu kunt u hier, aan de voormalige Zuiderzee, van een heerlijk uitzicht genieten.

  • Via de Naarder Engroute (rood) van het Goois Natuurreservaat wandelt u door het glooiende landschap van akkers en bosjes. Aan de voet van de steile klifhelling aan het Gooimeer beklimt u de Aalberg. Meer landinwaarts ligt de hogere Eukenberg met zicht op akkers en eikenhakhoutbos.
  • De Valkeveenroute is groen gemarkeerd en voert u over de Limitische Heide en langs de zanderijen van Valkeveen. In de 17e eeuw werd hier zand afgegraven voor de stadsuitbreiding in Amsterdam. Rijke stedelingen vonden hier mooie plekjes voor hun onderkomen in de natuur.
  • Volgt u de Eukenbergroute (geel), dan wandelt u over de verbinding tussen het markante uitzichtpunt op de Naarder Eng met het oude vissersdorp Huizen en de haven aan het Gooimeer.
  • Het Waterkeringpad loopt van Amsterdam Centraal tot Huizen langs het IJmeer en het Gooimeer. Kijk voor meer informatie op agv.nl/recreatie/op-pad/waterkeringpad/.

https://www.wandelnetwerknoordholland.nl/startpunten/startpunt-naarder-eng/1703/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *