Spruitjesschotel voor spruitjeshaters

Ingrediënten

• 500 gram spruitjes
• 250 gram knolselderij
• zout/peper naar smaak
• 2-3 theelepels Provençaalse kruiden
• 1 ui
• 25 gram boter of margarine
• 100 gram magere spekreepjes
• 450 gram (zoete) aardappelblokjes (diepvries of zelf bereiden)
(bij flinke eters: ga uit van 600 gram blokjes)
• 1 rookworst 250 gram
• kaassaus 250 ml (uit pakje of op basis van kookroom: zie bereiding)
• 100-200 gram geraspte belegen of oude kaas

Bereiding

Maak de spruitjes schoon, schil de knolselderij en snijd die in blokjes. Kook de spruitjes met de blokjes knolselderij in 10-15 minuten beetgaar in ruim kokend water met zout. Laat de groenten uitlekken. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een grote koekenpan en bak de spekjes in ca. 5 minuten uit, voeg daarna de gesnipperde ui toe en laat die gaar maar niet bruin worden. Schep de aardappelblokjes door het spek-ui-mengsel, voeg de Provençaalse kruiden toe, meng alles goed door elkaar en bak het geheel nog 5 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Bij het zelf maken van de aardappelblokjes: schil 500 gram aardappels en snijd in kleine blokjes; kook in 10-15 minuten beetgaar.

Snijd de rookworst in plakjes en meng die door de spruiten en knolselderijblokjes. Vet een ovenschaal goed in. Schep het spruitjesmengsel in de ovenschaal en dek dit af met het aardappelmengsel. Maak de kaassaus volgens de aanwijzingen op het pakje of neem 250 ml kookroom en breng die bijna aan de kook. Meng dit vervolgens met kleine beetjes geraspte kaas net zolang tot alle kaas is gesmolten en een romige, niet te dikke kaassaus ontstaat.

Verdeel de kaassaus over de inhoud van de ovenschotel en strooi (de rest van) de geraspte kaas over de gevulde ovenschaal totdat alles is bedekt. Laat de schotel in 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 200 graden goed heet en goudbruin worden. Zo nodig de ovenschaal tussentijds afdekken met een deksel of aluminiumfolie om het verbranden van de kaas te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *