Vegan loempia’s met Chinese koolsalade en zoete chilisaus

Loempia’s, wie is er geen fan van? Hugo kookt vandaag de grote Chinese versie. Wist je dat je deze overheerlijke Aziatische maaltijd heel makkelijk zelf maakt? Is zo. Voortaan laat je de kant-en-klaar diepvriesexemplaren van de supermarkt liever links liggen, let maar op. Aan de slag!

Loempia’s

 • Hoofdgerecht 4 personen
 • Bereiding ca. 40 minuten

Ingrediënten

 • 16 loempiavellen van ca. 21 x 21 cm (diepvries)
 • 150 g mienestjes
 • 2 rode chilipepers
 • 4 tenen knoflook
 • 4 cm gemberwortel
 • 250 g winterpeen
 • 1 prei
 • 1 bosje lente-ui
 • 100 g shiitakes
 • 75 gtaugé
 • neutrale olie (voor wokken en frituren)
 • 4 eetlepels sojasaus

Extra nodig

 • fijne rasp
 • grove rasp
 • bakkwast

Chinese koolsalade

 • Bijgerecht 4 personen
 • Bereiding ca. 10 minuten

Ingrediënten

 • 200 g Chinese kool
 • 60 g pittige of milde kiemgroenten (koeling)
 • 1 limoen
 • 1 à 2 eetlepels (zelfgemaakte) zoete chilisaus
 • 1 à 2 eetlepels sojasaus
 • 70 g pinda’s

Zoete chilisaus

 • Bijgerecht 4 personen
 • Bereiding ca. 10 minuten + 10 minuten afkoelen

Ingrediënten

 • 4 tenen knoflook
 • 6 à 7 rode chilipepers
 • 3 cm gemberwortel
 • 150 ml water
 • 150 ml witte wijnazijn of rijstazijn
 • 150 g suiker
 • zout

Extra nodig

 • hakmolentje

Loempia’s maken (1/2) 

Hugo begint met de basis: de loempiavellen. Zorg ervoor dat deze zijn ontdooid, voordat je aan het gerecht begint. 

Tijd voor het snijwerk. Schil (met een dunschiller) en rasp de peen Julienne (dunne slierten). Was en snijd ook de prei en lente-uitjes in reepjes. Snijd daarna de shiitakes in dunne plakjes. En pel en snijd de knoflook fijn. 

Pak de wok erbij en verhit een scheut olie op redelijk hoog vuur. Doe de gesneden groenten in de pan en roerbak ze. Schil en rasp de gemberwortel.

Zodra de groenten goed zijn aangebakken, pak je de chilipepers erbij. Halveer ze, verwijder de zaadlijsten, snijd ze in dunne reepjes en voeg ze aan de wokpan toe.

Breng een pan water aan de kook en kook hierin de mienestjes gaar. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel onder koud water af en laat de nestjes uitlekken in een vergiet. 

Zoete chilisaus maken

In slechts een paar handelingen heb je je eigen zoete chilisaus gemaakt. 

Wat je doet: pel de knoflook. Snijd de pepers inclusief zaadlijsten in grove stukken. Wil je een mildere chilisaus, verwijder dan wel eerst de zaadlijsten. Ook de gember snijd je grof. Doe de ingrediënten samen met een scheut water in het hakmolentje. Mixen maar!

Doe het chilipepermengsel met de azijn, de rest van het water, de suiker en een goeie snuf zout in een steelpan. Laat het zo’n 10 à 15 minuten inkoken op hoog vuur. Wordt de saus stroperig? Haal het van het vuur en laat het afkoelen.

Loempia’s vouwen (2/2) 

Verder met de huisgemaakte loempia’s. Maak de taugé schoon door de harige en donkergekleurde uiteinden te verwijderen. Zodra de groenten zijn geroerbakt, gaat de taugé, de sojasaus en de mienestjes erbij. 

Aan de slag met de loempia’s. Maak van vier ontdooide loempiavellen één groot vierkant, waarbij de randen elkaar overlappen. Strijk één randje van een loempiavel in met water en plaats daar het volgende vel overheen.

Herhaal dit voor alle vier de vellen. Het water zorgt ervoor dat de loempiavellen goed aan elkaar gaan plakken. Verdeel vervolgens de vulling in vieren en leg een dikke streep vulling in het midden van het vierkant.

Sla de kant van het loempiavel dat het dichtst bij je ligt over de vulling heen. 

Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol het geheel strak op tot een loempia. 

Maak de uiteinden van de loempiavellen vochtig en rol zo de randen vast. Herhaal het loempia vouwen, totdat je voldoende loempia’s kunt uitserveren.

Zodra de loempia’s gevouwen zijn, kunnen ze worden gefrituurd. Verhit hiervoor een flinke laag (1 à 2 cm) olie in een grote koekenpan. Bak hierin in porties de loempia’s in 3 à 4 minuten per kant goudbruin en krokant. Laat kort uitlekken op keukenpapier.

Voilà, je huisgemaakte loempia’s zijn een feit!

Tip: om te weten of de olie heet genoeg is, kun je een satéprikker in de olie houden. Begint het zachtjes te bubbelen, zodra je het stokje in de olie houdt, dan is het heet genoeg om te frituren. Gaat het juist hard bubbelen, dan is de olie te heet.

Chinese koolsalade

Als allerlaatste maakt Hugo een frisse Chinese koolsalade. Pers de limoen boven een kom uit. Doe de sojasaus en eigengemaakte zoete chilisaus erbij. Meng het geheel met een garde. Snijd de kool fijn en meng het met de kiemgroenten. Mix het met je (gewassen!) handen door elkaar. Hak tot slot de pinda’s grof en strooi ze over de salade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *